Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

 

Griepvaccinaties 2022

 

Vaccinatiemomenten

22 oktober 2022  van 9 uur tot 12 uur

19 november 2022 van 9u tot 12 uur

 

Griepvaccinatie: extra belangrijk in coronatijden

Nu dit jaar ook het coronavirus blijft circuleren, is griepvaccinatie - en voor sommigen pneumokokkenvaccinatie - meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners. 

 

Op volgende data voorzien wij ruimte in de agenda’s voor vaccinatiemomenten. Dit jaar hoef je geen afspraak te maken. Indien je wilt gevaccineerd worden, kom op volgende data langs met je vaccin en je ID kaart.

 

 

 

 

 

 

Op deze momenten wordt er enkel gevaccineerd. Er worden geen andere medische acties uitgevoerd. Deze consultatie is gratis. Je moet enkel het griepvaccin en je identiteitskaart meebrengen.

 

Voorschrift griepvaccinatie

 

Vorig jaar werd het digitaal voorschrift ingevoerd. Dat betekent dat je zonder papieren voorschrift naar apotheker kan gaan. Bij het inlezen van je identiteitskaart kan de apotheker het voorschrift zien.

Iedereen uit categorie A en categorie B kan het griepvaccin zonder voorschrift bij de apotheker afhalen. 

 

Voor het griepseizoen 2022-2023 beveelt de HGR aan dat de volgende groepen van personen voorrang krijgen voor de vaccinatie:

Categorie A: hoogste prioriteit, vanaf half oktober

Groep 1: personen met een risico op complicaties

  • Iedereen vanaf 65 jaar
  • Alle patiënten vanaf de leeftijd van zes maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, metabole aandoeningen (inclusief diabetes), een BMI hoger dan 35, neuromusculaire aandoeningen of immuniteitsstoornissen
  • Personen die in een instelling verblijven
  • Alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap
  • Kinderen van zes maanden tot achttien jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

Groep 2: mensen actief in de zorgsector

Groep 3: mensen die onder één dak wonen met risicopatiënten uit groep 1 en met kinderen jonger dan zes maanden

 

Categorie B: alle personen tussen 50 en 65 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden.Zij kunnen worden gevaccineerd wanneer iedereen van categorie A gevaccineerd is en afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins

 

Categorie C: zijn er dan nog vaccins over dan kan de rest van de bevolking – die dat wenst – worden gevaccineerd. Systematische vaccinatie van gezonde volwassenen tussen 18 en 65 jaar wordt niet aanbevolen omdat onderzoek uitwijst dat een systematische vaccinatie van deze groep geen invloed heeft op het aantal doktersbezoeken, ziektedagen, antibioticavoorschriften en ziekenhuisopnames.