Gelijkheidstraat 1 bus 00.01       |        8400      |        Oostende       |        059 70 37 00       |        onthaal@wgcdehoek.be

Ga je op reis? Wat moet je doen?

Check maatregelen in het land van je bestemming

  • Elke land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming naar ook van de landen waar je doorreist. Via deze link vind je actuele reisadviezen per land.

Vraag je COVID-certificaten aan

Als je op reis gaat kan je een COVID-certificaat aanvragen. Dit is verplicht in vele landen. Er bestaan 3 soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent. Deze certificaat is pas geldig na 2 weken na je laatste prik en indien het vaccin EMA-gecertificeerd is.
  • Een herstelcertificaat toont aan datje hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging met negatief resultaat. Lees hier hoe je een test kan aanvragen 

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen:

  • Digitaal: applicatie op je smartphone CovidSafeBE
  • Digitaal: certificaat downloaden via mijngezondheid.belgie.be
  • Papierenversie:  om een papieren vaccinatiecerfiticaat aan te vragen, kan je terecht bij helpdesk 24/24  op het nummer
    078 78 78 50

Ik heb een hoogrisicocontact gehad

 

Hoogrisicocontacten

We spreken van een hoogrisicocontact indien u:

  • langer dan 15 minuten en van dichtbij in contact kwam met een zieke of besmette persoon;
  • of u of de zieke persoon geen mondmasker droeg en direct fysiek contact hadden;
  • of u met de zieke persoon een vervoermiddel deelde, ook al droeg u (beiden) een mondmasker;
  • of u werd aangeduid als hoogrisicocontact door de contactopsporing.

Een contactpersoon is elke persoon die contact heeft gehad met een bevestigd COVID-19 geval binnen een tijdspanne van 2 dagen voor het begin van de symptomen of de positieve test tot het einde van de besmettelijkheidsperiode (over het algemeen 7 dagen na het begin van de symptomen, of langer als de symptomen aanhouden).

Wanneer u als hoogrisicocontact wordt aangeduid, zult u niet opgebeld worden door de contactopsporing. U krijgt wél een SMS en een quarantaineattest voor uw werkgever.

 

Wat doen na een hoogrisicocontact?

U hoeft niet in quarantaine en u hoeft zich niet te laten testen.

Sterke aanbeveling om gedurende 7 dagen een mondmasker te dragen bij contacten binnen en buiten het gezin.

Indien het dragen van een mondmasker niet kan, is het aangeraden dagelijks een zelftest te doen (vanaf 6 jaar).

Krijgt u symptomen, dan laat u zich testen bij de apotheek of in een testcentrum.

 

Ik ben besmet met COVID-19 - isolatie

 

Heeft u symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19 of legde u een PCR-test of snelle antigeentest (RAT) af en werd bij u een besmetting met COVID-19 vastgesteld, dan:

  • moet u 7 dagen in isolatie;
  • mag u de isolatie na de 7de dag verlaten op voorwaarde dat u 3 dagen koortsvrij bent en geen symptomen meer heeft;
  • draagt u gedurende tien dagen een mondmasker (bij voorkeur FFP2) houdt u afstand en vermijdt u contact met kwetsbare personen.
  • neemt u tot 3 dagen na het beëindigen van de isolatie niet deel aan activiteiten waarbij geen mondmasker kan gedragen worden, zoals bijvoorbeeld uit eten gaan.

Er wordt geen onderscheid gemaakt voor de duur van isolatie tussen volledige gevaccineerde, deels gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen.

Ik ben besmet met COVID-19 

 

Heeft u symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19: ga dan eerst naar de apotheek voor een snelle antigeentest (RAT). Werd bij u een besmetting met COVID-19 vastgesteld, neem dan telefonisch contact met ons op.

U moet dan 7 dagen in isolatie;

mag u de isolatie na de 7de dag verlaten op voorwaarde dat u 3 dagen koortsvrij bent en geen symptomen meer heeft;

draagt u gedurende tien dagen een mondmasker (bij voorkeur FFP2) houdt u afstand en vermijdt u contact met kwetsbare personen.

neemt u tot 3 dagen na het beëindigen van de isolatie niet deel aan activiteiten waarbij geen mondmasker kan gedragen worden, zoals bijvoorbeeld uit eten gaan.

Er wordt geen onderscheid gemaakt voor de duur van isolatie tussen volledige gevaccineerde, deels gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen.

 

Is de test negatief, dan heeft u vermoedelijk een andere virale infectie zoals griep, verkoudheid... 

U kan bij de apotheek langs gaan voor medicatie om de symptomen te verlichten. Neem enkel contact met ons op indien u zich heel erg ziek voelt en een onderzoek nodig is. 

 

Aanvraag attesten

 

Isolatie attest

Dit attest kan aangevraagd worden per mail. Stuur ons een mail via contactformulier op ons website of  naar onthaal@wgcdehoek.be 

Vermeld in de mail:

  • jouw contactgegevens (naam + gsm nummer)
  • jouw rijksregisternummer
  • Dag 0 van besmetting (eerste dag wanneer je symptomen kreeg)
  • Datum en apotheek van de positieve test 

 

Soorten testen

Zelftest

Zelftest is een test dat je bij de apotheker kan verkrijgen en zelf thuis uitvoeren. Deze testen zijn geen officiële testen. 

Sneltest of antigeentest

Heb je COVID-19 symptomen? Dan kan je terecht bij de apotheker om een sneltest te doen. Deze testen worden uitgevoerd door de apotheker en worden als officiële testen beschouwd. Daarom kan je de resultaten van je sneltesten terugvinden via mijngezondheid.be

Let op! Sneltesten bij de apotheker geven je geen toegang tot herstelcertificaat. Dit kan enkel via PCR test.

PCR test

Heb je COVID-19 symptomen? Dan kan je een PCR code aanvragen en een afpsraak boeken in de triagepost in jouw buurt. PCR testen zijn officieel en geven je toegang tot herstelcertificaat. Deze is na ongeveer 12 dagen na vaststelling beschikbaar via mijngezondheid.be

IT'S ME APP

Door COVID-19 wordt alles grotendeels digitaal verwerkt. Daarom is het zeer belangrijk om IT'S ME app te hebben en te gebruiken. Alle coronagerelateerde zaken worden via IT'S ME app aangevraagd zoals bijvoorbeeld PCR codes, certificaten, resultaten, enz,... 

Patiënten die thuis geen kaartlezer hebben of bij wie de installatie niet lukt, vraag hulp aan je omgeving. Indien er niemand in jouw buurt jouw kan helpen, stuur ons een mail. 

Hier vind je nog eens de stappen en filmpje hoe je IT'S ME app moet installeren op je smartphone.

 

Download de app via:

 

D